måndag 29 augusti 2005

Ny termin - Nya tag

Första dagen på terminen och Frescati fylls igen med människor. Det skall bli många intressanta möten under terminen, där tankar skall brytas och åsikter ventileras. Efter några månader med ett lite ödsligt campus endast befolkat av ett fåtal studenter, pressade doktorander och flitiga forskare, så har nu lektorer och studentmassorna kommit tillbaka likt flyttfåglar på våren. Lika säkert har också rulltrappan i Tunnelbanan med magisk precision stannat. Trodde den var ny och bättre men icke... Men det är ju bra med traditioner. En annan tradition är att gamla studenter med rest från föregående termin sedan någon vecka har börjat höra av sig. Det börjar bli akut med poäng och CSN ligger och lurar i bakgrunden.

Bland lärarna pågår en massa aktivitet. Några schemändringar med lokalbyte förhöjer alltid en terminsstart liksom några programvaror som inte vill fungera som man vill, några utbytesstudenter som oförhappandes skall läsa på en kurs måste också beredas plats. Genom hela campus, i fikarum och upptaktsmöten surrar den magiska Bolognaprocessen, se rektorns blogg. Vad det exakt skall bli vet ingen just nu, bara att det skall ske. Nya pedagogiska utmaningar väntar under terminen. Det skall bli skoj!!
Många studenter återkommer från tidigare år och de hejar glatt på kompisar och svänger in på caféerna och biblioteket. Andra studenter hittar inte alls på det utspridda campuset och letar efter just sin institution. En del har redan kollat in området så de kan vägen men de avslöjas av att störögt spana in nya saker. Eller stanna vid första bästa karta och leta sig fram till sitt mål 

Bild från 050829, kl 08:30 vid kartan utanför tunnelbaneuppgången efter pustande i stoppad rulltrappa.
Det är mycket som måste kollas upp och SU:s hemsidor är fyllda med informationMassa ord för nybörjare. Antagning, registrering, betalning, studentkonto och en massa annat. Hur skall man orka ta in allt. Tur att det är långt till första tentan.
Nu dags för första fikarasten för terminen!!

tisdag 16 augusti 2005

Kolla in jorden med World Wind från NASA

 

En av de mer imponerande sätten att kunna se satellitbilder och annan information är NASA:s World Wind. Den lanserades 2004 men byggs ut hela tiden. Det kräver i dagsläget att man installerar ett program på 180 Mb, men det är värt det om man har en snabb dator vill säga. Med programmet kan man hämta hem stora datamängder i form av bilder. Man kan zooma in på detaljer i hela världen. Här finns dessutom SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) som ger en noggrann topografi till de bilder man vill visa. Att låta ögat fara över globen kan ge mycket för att förstå geografiska samband. Det finns även särskilda dataset framtagna av NASA om stormar, klimat med mera. Dessa kan visulaiseras som animationer eller stillbilder. Några exempel är El Nino på Galapagos, afrikanska skogsbränder, urbanisering i delar av Kina. Mer data blir tillgängligt För delar av jorden finns också topografiska kartor att se (USGS). Man kan även ?ta sig ner till? till ytan och få en tre dimensionell bild av företeelser, bäst för bergskedjor och liknande större objekt. Mer om funktionerna
På det hela taget är det en mycket imponerande lösning och dessutom för USA:s del mycket ortofoton och topografiska kartor enkelt tillgängliga så här. Pröva att följa nån Bergskedja eller zooma in i nåt bostadsområde i USA. Med en scrollning ser man hela klotet till bilar parkerade på garageuppfarten. När det gäller Sverige kan man förstås glömma ortnamn med å, ä och ö men man har i alla fall upptäckt att Skaraborgs län mfl har upphört så de har hamnat inom parentes. Några "Landmarks" viktiga nog att sätta ut finns inte heller de närmaste är Kreml och Triumfbågen. Observera att det kan vara vanebildande att ha World Wind på en dator!

måndag 15 augusti 2005

MSN Virtual earth

Nu har MSN:s svar på Google maps funnits ute ett tag under sommaren i BETA-version. Finns både flygbilder och kartor, ett svar till Google maps. Diskussionen lär handla om vem som är bäst ett tag. Se MSN Virtual earth.

Directions Magazine

Vill man läsa om GIS kartografi, få tillgång till små hjälpprogram och en del gratis data kolla in på Directions mag som hållit på ett bra tag nu. Finns också ofta bra artiklar av ledande personer inom GIS-världen Directions mag. Jag har hittat många bra plug-in och annat där under åren. Finns även som RSS-feed så man kan hålla sig uppdaterad.

onsdag 3 augusti 2005

platt jord igen

I senaste numret av Forskning och framsteg Nr 5 Juni-Augusti, 2005 har Henrik Höjer skrivit en artikel om myten om den platta jorden. Det är en vanlig men felaktig föreställning idag att man under medeltiden i allmänhet trodde att jorden var platt. I artikeln, som delvis baseras Russell, Jeffrey Burton (1991/1997): Inventing the Flat Earth: Columbus and Modern Historians, startas den föreställningen av den amerikanske författaren Washington Irving och den franske kyrkohistorikern Antoine-Jean Letronne på 1800-talet. Se även review av Russels bok och Platt jord.
Det är intressant att myten om den platta jorden fortsätter trots att så mycket talar mot den. I slutet av artikeln refereras även till en diskussion i femhundratalets Grekland om jordens form som studeras av Birgitta Elweskiöld på Lunds universitet. Kosmas Indikopletus menade att jorden verkligen var platt och var den som Letronne och Irving använde som argument. Det är dock tveksamt om Kosmas överhuvudtaget var känd under europeisk medeltid.