söndag 21 december 2008

Hittas gatubilder

Google ha haft sin Streetview under en period och det har blivit uppmärksammat i media. Streetview finns i en lång rad städer i främst USA, Australien, Japan och på några ställen i Europa Nu har även Sverige fått en motsvarande webtjänst. Men inte från Google. Förut har det funnits bilder på portuppgångar i vissa delar av landet. Det finns även nu 3D-bilder från hitta.se. Nu har man alltså skapat en svenska streetview Hitta.se's Gatubild som täcker centrala Stockholm. Den är kanske inte helt färdigutvecklad, har bara funnits en dryg vecka på nätet och en hel del buggar finns. Man rör sig inte riktigt lika smidigt som i Streetview. Man hoppar lite framåt som i fia-med-knuff på hittas blå punkter som täcker stadens gatunät där deras bilar åkt fram. Allt fungerar rätt bra när det är rätt bild och man kan snurra runt 360grader och se värden runt om. Det är mycket högupplösta bilder och man ser många detaljer och skall man till något kvarter man inte varit i kan detta vara en bra hjälp. Lite läskigt känns det faktiskt att åka mot körriktningen rakt mot bilarna om man väljer att åka åt andra hållet än vad Hitta gjort. Jag hittat dock ingen metadata såsom datum för bilderna, så man har svårt att bedöma vad de visar. Ganska många bilder förefaller inte ha hunnit läggas ut ännu, om man följer de blåmarkerade vägarna på kartan. Kanske blir bättre med tiden? Jakten att hitta intressanta saker i bilderna har förstås redan startat.

Ibland har det också blivit lite fel. Känns som om Götgatan har blivit lite extra drabbad. På följande skärmdump kan man se Scandic hotel till vänster två gånger efter varandra och mystiska dubbelexponerade cykelvägar som avviker från gatubilden. Man har väl helt enkelt blandat ihop delar mellan olika panoramabilder. En del saker verkar ha fixats till under veckan som gått också. I början var en del blå punkter lite vilse, men de verkar nu ligga på gator.

fredag 19 december 2008

Kalla krigets kartor

Under kalla kriget skapades kartor av båda blocken för att planera för ett eventuellt tredje världskrig. Stora resurser med sammanställningar av information från äldre källor, från flygfotograferingar och andra mer ljusskygga datainsamlingsmetoder lades på detta arbete. Nu finns USA:s armés topografiska karta från 1950-talet och framåt enkelt åtkomligt i Google earth. Kräver att man har google earth installerat. Kartsviten är inte komplett, men stora delar av jorden kan man komma åt. Gränssnittet med Google earth gör det lätt att hitta till en specifik plats. I kartan som heter Stockholm-Riga kan man se en liten ordförklaring till olika ortnamnsled på lettiska, svenska, ryska, finska och estniska. Liknande fanns på de flesta, liksom "metadata" om var informationen kom ifrån och en "källvärdeskarta" i miniatyr som visar på kvaliteten. (Klicka på bilden för större bild)


Informationen på kartorna är av varierande kvalitet beroende på vilken underlagsdata man hade. Utanför Irkutsk kan man hitta texten powder magazin, något som väl inte kan ses från en flygbild eller???


Vill man se den andra sidan så finns även vissa av Soviets kartor tillgängliga på nätet nuförtiden. De sovjetiska topografiska kartorna är verkligen mycket bra kartor, med höjdkurvor (och djupkurvor i vatten), information om skog och annan vegetation. Se sidanSoviet Maps eller Free geography tools för lite mer information. Det finns ett antal websiter där man kan hämta hem inskannade och även georektifierade militära kartor. De flesta från 1980-talet. Även här finns några med digitala kartbladsindelningar som hjälper till med att hitta rätt karta. Här är ett utsnitt över norra delen av Stockholm. (Klicka på kartbilden för att se den större)

Borgar och befästningar

I dagarna kom det nya numret av Bebyggelsehistorisk tidskrift ut, nummer 56. Numret som redigerats av Victor Edman och Mia Geijer handlar om Borgar och befästningar. Där finns artiklar om allt från förhistoriska och medeltida borgar till 1900-talets befästningar. Det finns också en stor aspekt av kulturmiljövård och hur dessa byggnader används idag genom Tonje Haugland Sörensens artikel om rekonstruktionen av Håkonshallen i Bergen, Mia Geijers studie av besökande på Vasaborgarna och Ingela Anderssons och Anders Bodins beskrivning av Nittonhundratalets svenska befästningar som ett hemligt kulturarv. Anders Bergström ger oss en översikt om de fästningsstäder som finns/fanns längs den gamla gränsen mellan Sverige och Danmark. Michael Olausson skriver om de folkvandringstida befästa gårdarna och borgarna och Eva Svensson och Susanne Pettersson skriver om livet på en medeltida borg.

Bebyggelsehistorisk tidskrift har under en lång rad år bestått av temanummer och nu och då har ett blandat nummer getts ut. Detta kommer förändras inom kort och redaktionen välkomnar inskickade bidrag till tidskriften, som framöver i huvudsak inte kommer att bestå av rena temanummer. En stor nackdel med detta system var att forskare med en viss inriktning hade mycket svårt att komma med i de ibland snävt definierade temana.

torsdag 11 december 2008

Interaktiva tunnelbanekartor i Paris, London och New York

Greg Brail har skapat en, eller snarare två, interaktiva kartor över New York respektive London. De gör det möjligt att fritt placera två punkter på en karta, Google maps, och sedan skapas den snabbaste resvägen. Det smarta är att det inte bara är en beräkning av gång- och eller bilhastighet utan Greg har utnyttjar avståndet till närmaste tunnelbanestation och sedan läser en Java applet av bland annat tidtabellen för den stationen och sedan blir resvägen plottad på kartan. Se mer på FAQ. Ganska smart gjort. Obs att Greg Brail inte har något att göra med de som har hand om Tunnelbanorna i London respektive New York utan han har gjort det mest på skoj. Lite reklamplats finns dock. Programmet är inte nytt utan gjordes redan 1996. Om beräkningarna är trovärdiga eller ej ve jag inte, men praktiskt att få en karta som visar vägen. Detta har man insetti Paris och RATP har en riktigt snygg interaktiv karta över sitt spårysstem i Parisregionen, där man kan se trafikhändelser, skapa rutter över resor, se handikapp anpassade resvägar m.m. Man ser också vad priset för resan blir. Bra service! Finns även för bussar och andra trafikslag.





onsdag 3 december 2008

Svenska Dagbladet vilse utanför innerstaden

På Stockholmsdelen på Svenska dagbladet så har man under en tid nu haft en geografisk presentation av nyheterna på den så kallade Stockholmskartan. Det är ett intressant initiativ eftersom mycket av det som händer och som rapporteras på en lokalredaktion kan knytas till en geografisk plats. Det har dock i huvudsak varit händelser av karaktären olyckor, bränder och brott av olika slag. Man har också lagt ut många recensioner av restauranger och krogar. Ibland när man har sett på kartan så får man en känsla för att det sker i huvudsak brott av olika slag i förorten och man går på konstvining och äter på krogen i innerstan. Ser man på bevakningen av krogar kan man se just nu att man bara besökt en krog utan för Stenstaden. Det är Edsbacka krog, som med sina två stjärnor i guide Michelin, ju säkert är värd att avvika från kvartersstadens trygga kulinariska miljö.

Det intressanta är att på kartan över alla restauranger så har man placerat Edsbacka i ett bostadsområde i Täby och inte i Sollentuna där det borde vara. Idén med att placera något geografiska är ju att det blir rätt lokaliserat, speciellt om man vill att någon skall besöka krogen. Förklaringen är nog en miss i adressen. Enligt SvD:s text ligger Edsbacka krog på Sollentunavägen 20, men det gör den inte utan på Sollentunavägen 220 i Sollentuna. Den som lokaliserade krogen fick kanske bara en adress som hjälp? Om granskarna hade gjort det själva hade de nog inte misstagit sig så eller är det så att krogrecensenterna, som faktiskt inte ger några bra omdömen om Edsbacka, inte vill att någon skall hitta hit? Hoppas dock att redaktionen kommer våga besöka någon mer restauratör utanför tullarna i framtiden och om de gör det så kan man ju placera den lite bättre på en karta.

måndag 1 december 2008

Terror, Mumbai och Google earth/map

I anslutning till händelser i Världen så skapas snabbt sidor på Google earth eller Google maps. Det hände förra gången i Mumbai när terrorn dök upp, tågsprängningarna 2006. Länkar till bomberna juli 2006. Så har skett nu i slutet av november då händelserna i Indien utvecklades. Se bland annat Mumbai attacks Google maps. Eller Videolänkar i Google maps om terror i november 2008. Det är ett snabbt sätt att sprida information. Här kan allmänheten, alla Internetanvändare, få information, även om den inte är kvalitetetssäkrad, som om den kom via journalister. Även förlags- och mediagruppen IDG har uppmärksammat denna utveckling i en artikel nyligen.

Nu kommer också uppgifter att terroristerna använde Google earth för att bli bekanta med målområdet. Den Indiska tidningen Business Standard rapporterar om detta den 30 november, vad man baserar det på är lite oklart, men visst kan väl både terrorister och tursiter kolla upp sina destinationer på alltmer sofistikerade virtuella glober. Det som var förbehållet stormakternas militära planerare kan nu alla ta del av. Att fienden skulle kunna ta reda på saker från Google earth/map har diskuterat tidigare många gånger i Irak, i Nord/Sydkorea i USA, bland annat. Se följande intressanta dokument om bland annat terroristers användning av Google earth från The Federation of American Scientists (FAS) från juli 2008. Där finns exempelvis information att Indiska armén har tagit "evasive measures" för att man inte skall hitta militära installationer så lätt med kommersiella satelliter. Att gömma lyxhotel och affärscentra är naturligtvis inte möjligt eller ens önskvärt. Den fortsatta diskussion kring hur geografisk information kan användas kommer säkert att fortsätta. Bruk och missbruk av kartor och geografisk information i krig och ofärd har funnits så länge kartor har upprättats.