fredag 4 november 2005

Geografisk informationsbehandling och kartografi växer

Hantering av GIS och digitala kartor finns i många olika delar av samhället. För 20 år sedan var det enbart inom forskning och inom lantmäteriet som det var någon stor verksamhet. Idag ägnar sig många åt det. Det har dykt upp många olika föreningar för skilda programvaror, s.k. användarföreningar, som har regelbundna möten. Många av dem dock mer eller mindre understödda av programvarutillverkarna. Senaste i raden av aktiviteter som är aktuellt nu är GIS-dagen den i november som organisaeras av bland annat National geographic, AAG, USGS och ESRI. GIS-day. Finns även aktiviteter i Sverige inom detta Gisdagen.
Många av de ideella föreningarna har samlats på en webplats som kallas Geoforum . Där finns ingångar till Kartografiska sällskapet, som bedrivit sin verksamhet länge och som beskriver kartografi och även kartografins historia. Där finns också ULI, utvecklingsrådet för landskapsinformation och flera andra.


På sidan finns mycket information kring verksamhet i Sverige kring GIS och kartografi. Dessutom länkar till resurser och till geografisk information. Ett bra sätt att hålla koll på verksamheterna inom området är att titta till denna sida lite nu och då... Blir man medlem av Kartografiska sällskapet får man också regelbundet en tidskrift.
En viktig mötespunkt för alla som är intresserade är den årligen återkommande konferensen som förr kallades Kartdagarna och som numera blivit bredare och kallas numera Kartdagar/GIT 2006. Nästa år hålls den i Jönköping, 22-24 mars.

Inga kommentarer: